Organitzat per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental (ACVOcc), el passat 30 de maig es va realitzar en aquest municipi un taller adreçat a entendre millor la factura elèctrica de la llar i a adquirir hàbits de consum per assolir una millor eficiència energètica. El taller forma part de l’activitat que es realitza des del Punt d’Assessorament i Trobada Cooperatiu que l’ ACVOcc té a Ullastrell, per difondre i orientar en l’economia social i solidària.
En el mateix punt, tots els primers dimecres de cada mes, ajuda a les persones que volen canviar de companyia elèctrica.
Encara que no ho coneixem ni ho duem a terme en el nostre dia a dia, hi ha infinitat d’accions que podem tenir en compte a l’hora de minimitzar la despesa energètica de la llar. De fet, tenim costums adquirits amb què contribuïm a l’agreujament del canvi climàtic, a banda de l’increment de la despesa en les nostres factures, en aquest cas de la llum.
Les assistents al taller realitzat al Casal Cultural d’Ullastrell, van tenir l’oportunitat d’aprofundir sobre com operen les grans companyies del sector, així com per conèixer tot un seguit d’hàbits adreçats a optimitzar el consum energètic de les nostres llars. I com no, per ser conscients dels «paranys que sovint fan servir per mantenir-nos en el seu negoci», en paraules de la Sílvia Invers, consultora energètica i experta que realitza habitualment aquest tipus de formacions i assessories.
Invers recordà primer de tot la diferència entre les empreses distribuïdores, les que et porten la llum a la llar (a Catalunya el 90% correspon a Endesa Distribución), i les comercialitzadores, que són les companyies que ens facturen la llum, i que poden pertànyer al mercat lliure o al mercat regulat per l’Estat. Des que es va liberalitzar el mercat energètic l’any 2009, aquestes grans companyies van crear «la seva pròpia empresa paral·lela» que opera en el mercat lliure. En concret, Endesa Energia SA Unipersonal pertany al mercat lliure, mentre que Endesa Energia XXI correspon al mercat regulat, explicà la Sílvia. Això sí, la consultora també alerta que aquestes empreses «fan servir artificis per passar-te al mercat lliure, sense que la gent se n’assabenti». La conseqüència és acabar pagant «fins a un 20%» en la factura pel mateix consum.
Apostar per les renovables i acabar amb l’ús de combustibles fòssils
«Aconsello que contractem la llum amb empreses del mercat lliure que treballen amb fonts renovables, que tenen cura del medi ambient, tot desplaçant l’ús de combustibles fòssils, i a la vegada són respectuoses amb les condicions dels seus treballadors», expressà amb convicció la Sílvia. Per exemple, recomana fer-ho amb la cooperativa Som Energia, la qual disposa de plantes que generen energia renovable i que s’injecta a la xarxa. I com que es necessita més energia per proveir als seus associats, comprar sempre electricitat que disposi d’un certificat d’energia neta. Entre aquestes empreses també es troben HolaLuz, Catgas o FactorEnergia, les quals «poden ser rendibles i competir amb els grans monstres», assenyalà, ja que no han de «pagar grans sous als membres dels seus consells d’administració, i als polítics que han acabat com els seus assessors». La Sílvia conclou: «hem d’intentar no alimentar aquests monstres d’empreses IBEX-35».
Pel que fa al consum quotidià que realitzem, la potència que tenim contractada és un dels elements en què posa èmfasi la Sílvia: n’hi ha prou en què sigui de 2,3 kW, màxim 3,45 kW (sovint tenim 6 o 9 de forma innecessària). Això suposarà una reducció molt important en la nostra despesa al llarg de l’any. Per això, la consultora recomana que controlem l’ús simultani dels electrodomèstics que més energia consumeixen per escalfar: rentadora, forn elèctric, aparells de la vitroceràmica, o aire condicionat, entre d’altres. «Malament si estem pagant 70 euros al mes!», assegura la Sílvia.
Una altra recomanació de la Sílvia és que tinguem contractada l’anomenada discriminació horària, consistent en una tarifa rebaixada del preu del consum durant 14 hores al dia (de 23 a 13 h a l’estiu, de 22 a 12 hores a l’hivern). Adquirint uns petits hàbits, a l’hora de cuinar, posar rentadores, etc., pot comportar que ens estalviem «fins a un 20% del que paguem normalment».
Durant el taller també va haver-hi temps per debatre sobre hàbits concrets, com ara mirem les etiquetes d’eficiència energètica dels electrodomèstics, classificats com A+, A++, A+++, els quals minimitzen l’emissió de CO₂. Tenir cura dels aparells apagats en stand-by: només per tenir-los endollats, estem emetent 30 milions de tones de CO₂ en el conjunt de la UE, segons estudis aportats per la consultora. A la vegada, s’ha d’anar amb compte amb tots aquells aparells carregats al corrent malgrat no estar encesos («el carregador del mòbil endollat està consumint»). L’ús de programadors de temps d’accés a l’electricitat o de lladres amb endolls amb interruptors individuals per a cada aparell en ús, foren altres recomanacions aportades.
Pel que fa a la rentadora, els consells que fa la Sílvia és que puguem triar la temperatura i regular el temps, «amb 30 minuts amb aigua freda n’hi ha prou». I avisà sobre l’assecadora: el seu ús equival a posar 50 rentadores en fred. Sempre que sigui possible, hem d’estendre la roba al sol.