L’Anna Jeremias, l’Elisabet Dionis, la Laia Ramiro i la Noemí Muñoz són quatre dones de perfils i disciplines molt diferents però amb dos trets comuns, són dones i juntes formen Les Magranes.
Des de l’itinerari d’emprenedoria col·lectiva del Teler Cooperatiu, Les Magranes, van participar en els Projectes Carme Obradors 2019, dirigit a projectes emprenedors, innovadors, participatius, d’economia social i solidària, que va permetre que la “SexTruck” anés més enllà d’una simple idea. Laia Ramiro, una de les impulsores del projecte, explica que després d’haver fet cursos i tallers per a dones “hi havia la necessitat d’alguna cosa més, d’anar més enllà” i a partir de la reconversió del conegut “food truck” en una caravana pedagògica sobre sexualitat, va néixer el projecte de la “SexTruck”.
Júlia Alsinet, del Teler Cooperatiu explica que “amb un total de 12 projectes es va fer un un acompanyament de tres mesos i les participants s’ajudaven entre elles pensant conjuntament en el ‘per què’ del projecte i quin problema podia solucionar”. La “SexTruck”, doncs, és resultat d’un “acompanyament col·lectiu”, és a dir, es trobaven un matí a la setmana i feien dinàmiques àgils per estructurar una idea cap a un projecte. L’acompanyament ha estat bàsic per crear l’estructura del projecte però cal destacar la feina feta per les promotores de la “Sex Truck” abans de cada sessió de l’itinerari, que els permetia fer una posada en comú enriquidora i generar intercanvi d’idees amb els altres projectes.
Amb la iniciativa de Les Magranes i el suport del Teler Cooperatiu i Chapter#2, la “SexTruck” sorgeix amb l’objectiu de “generar un espai on qüestionar, experimentar, intercanviar opinions i descobrir tot allò relacionat amb la sexualitat, l’afectivitat i els feminismes”.
El disseny de la caravana està pensat perquè aquelles persones que s’hi dirigeixin puguin trobar un lloc on sentir-se còmodes i descobrir el seu propi cos i seuxalitat. En aquest sentit, el prototip consta de diferents espais. En primer lloc, hi ha una biblioteca especialitzada en temes de sexualitats, afectivitats i feminismes, seguidament hi ha un espai amb materials anatòmics en 3D i, finalment, un racó de menstruació, un d’anticoncepció, un de concepció, part i naixements i una pantalla amb audiovisuals especialitzats. A més, al ’exterior de la caravana es farà programació cultural feminista. La intenció és que la caravana ofereixi recursos, xerrades, tallers, materials i personal de suport per a les persones que necessitin recolzament didàctic, informació i acompanyament pel que fa a la sexualitat i afectivitat personal i de l’entorn. El projecte està destinat sobretot a persones en edat adolescent, familiars, educadors i al públic en general que desitgi acostar-s’hi.
Més enllà de la informació i l’acompanyament, la “SexTruck” està pensada per ser un espai transversal i interdisciplinar per tal que tota persona que hi entri s’emporti aprenentatge però també referents i artistes que giren entorn el feminisme, la sexualitat i l’afectivitat.
Gràcies a una campanya de crowdfunding, la “SexTruck” està més a prop de fer-se realitat. Ja ha acabat la segona ronda del crowdfunding i han aconseguit 9.145€, el nivell òptim, ja que era important “arribar als 9.000€ per aconseguir els materials que necessitem i una caravana millor”, afegeix Ramiro.