La falta de possibilitats per accedir al mercat laboral amb drets garantits i respectats va fer que al 2015, un grup de persones aturades i vinculades a la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHC Sabadell), decidissin crear la seva pròpia feina. Així explica Vicente Palomo va néixer La Kuadrilla ESS, una cooperativa d’oficis diferents amb un comú denominador: la llar.
Tal i com s’exposa a la definició del projecte, els participants del projecte són persones aturades, que treballen de forma horitzontal i assembleària, i fan feines de creació de noves instal·lacions, pintura, petites reformes, manteniment… Aquest és el servei final que resulta d’una base de treball que segons Palomo se sosté amb dos pilars fonamentals: “la igualtat de condicions i sous entre les treballadores i la desvinculació dels models d’empresa capitalista, apostant per l’economia social i solidària oferint serveis preus dignes i sense especulació”.
Els objectius més immediats en els que treballa La Kuadrilla ESS són assegurar un sou digne per a cada treballadora, acompanyar persones migrades a regularitzar la seva documentació i potenciar l’ús de materials ecològics i de proximitat. Des del projecte es treballa per tal que les persones es puguin empoderar i “recuperar la dignitat laboral davant d’un mercat competitiu que deixa fora a grans professionals per falta de papers”.
Tot i així, el projecte també es planteja fites a llarg termini i treballa per oferir formacions remunerades de diferents oficis a menors no acompanyats i alhora busca replicar el model del projecte de La Kuadrilla ESS a altres ciutats: “Tots els objectius estan en marxa i van creixent ràpdiament, sobretot després de passar per l’itinerari, però encara queda molta feina i molt d’aprenentatge”, comenta Palomo.
L’itinerari d’acompanyament a projectes Carme Obradors que gestiona l’Ateneu Cooperatiu amb Chapter#2 a Sabadell, de nou, dóna resposta i recolzament a projectes d’economia social i solidària com La Kuadrilla ESS. De fet, gràcies a l’itinerari s’han fixat els nous objectius socials pel que fa a la documentació de persones migrades i l’ús de materials que redueixin l’impacte en el medi ambient. I és que Vicente Palomo explica que l’acompanyament els ha donat “una sèrie d’eines per afinar el projecte, des de l’organització i l’equip fins la venda d’un servei, i tot això envoltats d’altres projectes de la ciutat i creant una xarxa de cooperació increïble”.