La Masia de Can Mimó ha tornat a estar l’escenari d’una jornada lúdica en què han col·laborat i participat diferents iniciatives i col·lectius que promouen un consum responsable i de proximitat. L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental ha participat en la fira de Vacarisses oferint els serveis del Punt d’Assessorament i Trobada Cooperatiu de Vacarisses i la parada informativa d’Opcions, una iniciativa per acompanyar i assessorar a l’hora de canviar de companyies de subministrament que promouen un consum conscient.
En un espai natural de gran valor paisatgístic com és l’entorn de la masia de Can Mimó, aquest dissabte 8 de juny s’ha celebrat la cinquena edició de la Festa del Medi Ambient i de la Sostenibilitat a Vacarisses. Organitzada per l’Ajuntament del municipi vallesà, multitud de famílies s’hi han apropat al llarg d’un matí assolellat per gaudir de tallers i per conèixer de primera mà aquelles iniciatives ubicades al municipi que vetllen per la cura del medi ambient que ens envolta, i per promoure un tipus de consum responsable, amb fonts renovables i amb una aposta pel consum de proximitat.
Tal com ens explica la Clara Fuster, regidora de l’Ajuntament de Vacarisses, l’objectiu de la fira que es realitza des del 2015 consisteix a «mostrar experiències locals i supralocals que treballen en pro del medi ambient i de la sostenibilitat». Afegeix la Clara que amb motiu de la celebració de la festa, es vol potenciar l’espai de Can Mimó, el qual «havia estat en mans privades i que l’Ajuntament ha recuperat».
Enguany l’esdeveniment s’ha incrementat amb més tallers adreçats a infants i adults, com ara un per conèixer les diferents espècies d’ocells de l’entorn dut a terme per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) de Vacarisses. El taller de cinema i efectes especials ha tingut molt èxit, atès que des de fa dos anys aquí s’organitza el festival Green Planet de curtmetratges, impulsat per l’Institut de la localitat. També hi ha hagut una exposició destinada a conscienciar en el reciclatge dels plàstics, realitzada pel Consorci de Residus, així com un taller de cuina renovable. Igualment, hom ha pogut gaudir de la mostra de parades d’entitats. En una d’elles, l’Ajuntament informava sobre el sistema de recollida de residus porta a porta que s’ha implantat recentment a Vacarisses, així com diverses parades informatives: de l’Associació de Defensa Forestal de Vacarisses, de l’associació animalista Libera, Ecowarriors Vacarisses, Madre Tierra (llavors biològiques), de Vacarisses en Transició i de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental. La fira va continuar al migdia amb un vermut musical a càrrec de l’Escola de Música.
El grup local ‘Vacarisses en Transició’ que s’està posant en marxa, pretén importar «experiències similars i que són referents de Granollers i Cardedeu, i implantar-se al Vallès Occidental», en paraules de Miquel Vallmitjana. «De cara a un futur sense petroli, la societat serà molt diferent, d’aquí que vulguem promoure una transició agradable», explica en Miquel, «tot incloent activitats d’un ampli abast, com per exemple promoure un consum de proximitat que eviti els grans desplaçaments, l’ús d’energies renovables, l’aïllament de les llars…». El col·lectiu s’organitza en grups de treball i en sintonia amb altres entitats i grups afins que persegueixen el mateix objectiu de desenvolupament amb criteris de sostenibilitat en un àmbit local.
Pel que fa a l’ACVOcc, també present a la fira, compta a Vacarisses amb un Punt d’Assessorament i Trobada Cooperatiu (l’últim dimarts de cada mes de 18 a 20 h, a la Biblioteca Municipal El Castell) per difondre i orientar en els beneficis de l’economia social i solidària. Ho ha fet presentant el punt d’Opcions, una cooperativa que facilita fer canvis en el consum quotidià d’energia domèstica, telefonia fixe i mòbil, mobilitat o assegurances, entre d’altres àmbits. A través d’una petita quota, es pot contractar els serveis de les cooperatives associades amb què es treballa i que ofereixen els seus serveis, com ara Som Energia, Som Connexió, Som Mobilitat, Fiare Banca Etica, Sostre Cívic, o la corredoria d’assegurances Arç Cooperativa, totes elles inspirades en les claus del consum conscient. D’aquesta manera, tal com explica Javier Domínguez, tècnic de l’ACVOcc present a la fira a Vacarisses, Opcions ajuda a que els canvis que volem fer resultin més ràpids, a banda d’oferir avantatges econòmics en aquest pas a un consum conscient inspirat en els valors del cooperativisme.
“Per a nosaltres -continua Javier- la Fira de Vacarisses representa un aparador amb el qual, a més de poder oferir els nostres serveis en un entorn ideal, ens connecta amb els projectes del territori i ens ajuda a presentar-nos a aquelles persones que volen començar nous projectes cooperatius.”